Oddanost (2022) | ČSFD.cz (2024)

Videa (3)

VÍCE

Recenze (29)

VÍCE

EvilPhoEniX

Sympatický bratříček Top Gunu o prvním černém pilotovi během Korejské války. U nás tedy velmi podhodnocené, ale důvod je zřejmý ( Rasismus a většina srovnává s Top Gunem, což je předem prohraný boj), když se od toho odprostíte, čeká Vás příjemný válečný film se stíhačky, kterých moc není. Režisér J.D. Dillard má na kontě spíše levnější filmy, takže Devotion je jeho první větší áčkovější podívaná a rozhodně se s tím popasoval slušně. Co se týče herců, tak tady úplně bez výhrad. Jonathan Majors je mladý talent a Glen Powell byl i v Top Gunu, takže ten se pro tyhle role vyloženě narodil. Vizuálně je to velmi dobré, působí to realisticky a dobře se film sleduje. První hodina je sice pomalejší, máme tu klasické seznamování s postavami a ponoření do děje, ale vyloženě jsem se nenudil, jakmile však začne první akce, tak film nabere slušný spád a je to až do konce jízda. Akční scény jsou velmi povedené a působí velkolepě. Potěšilo mě, že se nebojuje jen ve vzduchu, ale došlo i na pozemní boj, sice krátký, ale atmosféra by se dala krájet. Bavila mě i celá ta finální mise, ze které sálá osudovost i emoce a povedla se i hudba. Takže za mne slušná práce. 7/10.()

M.i.k.e

všechny recenze uživatele

když si člověk přečte synopsi, tak to zní velmi dobře a věřím, že knížka může být fajn a v realitě šlo o silný příběh. Jenže nic z toho se nepovedlo převést na plátno. O Jessem ani Tomovi se tady vlastně nic moc nedozvíme. Tom je taková nemastná neslaná a hlavně extrémně plochá figura a Jesse se chová velmi často jako ko*ot a spíš mě štval než abych mu fandil. Chápu, že si cestou do kokpitu musel projít spoustou nepříjemností, což ho udělalo značně nedůvěřivým vůči okolí, ovšem nic z toho nám film neukáže a divák si tak může jen domýšlet. Kapitolou sama pro sebe jsou pak "bitevní" scény, které jsou ve filmy celkem dvě a ani jedna nestojí za větší pozornost. Nechci nijak znevažovat ani zpochybňovat hrdinství a přátelství těchto dvou pánů, ovšem tenhle film jim dělá spíš medvědí službu a tu si úplně nezaslouží...40%()

Reklama

Arsenal83

všechny recenze uživatele

Film o udalostiach prvej kórejskej vojny, ktorý by nikdy nevznikol nebyť toho, že hlavná postava je prvý Afroameričan v letectve amerického námorníctva. Ale to nevadí, vadí skôr to, že sa o postave dozvieme veľké kulové, ale sympaticky vôbec nepôsobí. Je to ako Top Gun, ktorému ukradli slnečné okuliare a namiesto pilotného preukazu má len preukaz do knižnice.()

Helo

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o něco víc leteckých soubojů, kterej tady byl nakonec vlastně jen jeden a to ještě ne moc uvěřitelně ztvárněnej, protože pilot MIGu musel asi bejt úplnej retard, když si vybleeduje energii pro manévrovací souboj se dvěma pomalejšíma ale obratnějšíma protivníkama a nebezpečnej nedokáže bejt ani tehdy, když mu filmaři do kanónu, kterým se stačí trefit jednou, nacpali místo historických asi 50 nábojů nějakých 500, aby mohl celou dobu sprejovat a stejně se netrefit. Jinak ale potěšily detaily na fungování letadel, checklisty a vůbec všechno kolem, stejně tak "obsazení" aeroplánů, který se ve filmech moc nevidí (Bearcat!) a nakonec i vizuální stránka. Kolem a kolem procítěnej film, kde konečně i všude cpaná antirasistická linka není nijak rušivá, protože sem prostě patří a dává tu naprostej smysl. Režisér dokázal docela slušně pracovat i s napětím a vykouzlil pár zajímavých záběrů a sekvencí, který dlouho zůstanou v paměti. Ale myslím, že tenhle film má tu smůlu, že vyšel ve stejným roce, co Maverick a proto se sotva dočká nějaký větší pozornosti...()

Vavča

všechny recenze uživatele

Zajímavý válečný film, který má nepopiratelné produkční kvality, relativně sympatické charaktery. Zároveň symbolizuje to, co je s USA dnes špatně. Místo, aby se podobně jako u čínských soudruhů vzpomínalo na hrdiny války (byť jakkoliv přehnaně). Celý film je spíše, než pocta veteránům korejské války, pojat jako agistka, jste všichni zlí, bílí rasisti až na některé. A to je to historické poučení, co si z toho děti odneseme... Ta pseudo-neomarxistická úderka zničila a nahlodala i filmový průmysl. Nevím, jak chce US vojenská mašinérie fungovat s filmy, jako tyhle... Výprava pěkná, akčních scén málo, ale potěší, atmosféra studené války celkem slušně navozená, výlet ve Francii a setkání s Liz Taylor je neskutečně vypečený moment:)) Přípravu na válku s Čínou jsem si tedy soudruzi představoval jinak...()

Galerie (9)

VÍCE

Photo © Diamond Films

Oddanost (2022) | ČSFD.cz (1)

Zajímavosti (5)

VÍCE

  • J.D. Dillard použil na natáčanie niekoľko skutočných lietadiel, ako napríklad F4U Corsair, AD Skyraider, MiG-15, dve stíhačky F8F Bearcat a vrtuľník HO5S-1.(Arsenal83)
  • Praporčík Jesse L. Brown (Jonathan Majors) bol prvým afroamerickým letcom v americkom námorníctve.(Arsenal83)
  • Medaila cti, ktorú nosí Glen Powell na konci filmu, je skutočná Medaila cti, ktorú udelil a nosil Tom Hudner Jr.(Arsenal83)
Oddanost (2022) | ČSFD.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5305

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.